Un kurtları bir yumurta, larva, pupa ve yetişkin aşamalarından (tam metamorfoz) geçer ve yaşam döngüleri genellikle yaklaşık üç ila altı ayda tamamlanır. Yetişkin un kurdu böcekleri, habitatlarının sıcaklığına ve uygunluğuna bağlı olarak sadece 30-70 gün yaşarlar.
Un Kurdu Yumurtası
Un kurdu yaşam döngüsü, dişi böcekler yumurtalarını bırakmak için karanlık, tenha alanlar aradığında, ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında başlar. Binalarda ürerken genellikle yumurtalarını tahıl, un veya un kaplarına bırakırlar. Dişiler tipik olarak bir kerede 300 beyaz, fasulye şeklinde yumurta üretir.
Un Kurdu Larvası
Yumurtalar, un kurdu adı verilen larvalara dönüşür. Birkaç gün içinde sarı-kahverengiye dönüşen ince, parçalı gövdelerle süt beyazı ortaya çıkarlar. Zararlılar çevreleriyle beslenirler ve yaklaşık bir inç uzunluğa kadar büyürler, bu süreçte derilerini birkaç kez değiştirirler ve yiyecek depolarını kirletirler.
Un Kurdu Pupası
Un kurtları, kış uykusuna yatmak için pupaya dönüştüklerinde, sıcaklıklar düşene kadar larva olarak kalırlar. Pupalar kalın, C şeklindedir ve sarımsı beyaz renkte görünürler. Yetişkinliğe yaklaştıkça koyulaşırlar.
Yetişkin Un Kurdu
Yaz yaklaştıkça, pupa durumundan yetişkin böcekler ortaya çıkar. Başlangıçta beyaz ve turuncu olan haşereler birkaç gün içinde siyaha veya sarıya döner. Un kurdu böcekleri yavaş hareket eder, ancak uçma yetenekleri onların kolayca seyahat etmelerini ve yeni alanları istila etmelerini sağlar. Erginleri 3 ile 12 ay arasında yaşar.