Soya küspesi nedir ve nasıl üretilir?
Soya fasulyesinden soya küspesi elde etme süreci nasıldır? Üretim yöntemleri (ekstraksiyon ve mekanik presleme) arasında ne gibi temel farklar bulunur ve bu farklar ürünün protein içeriğini nasıl etkiler?
Soya küspesi, soya fasulyesinin yağının çıkarılmasından sonra geriye kalan, protein açısından son derece zengin bir yan üründür. Yağ çıkarma işlemi temel olarak iki farklı yöntemle gerçekleştirilir:
1. Ekstraksiyon Yöntemi: Bu yöntemde soya fasulyesindeki yağ, kimyasal çözücüler kullanılarak ayrıştırılır. Sonuç olarak, daha az yağ içeren ve protein oranı %46-48 gibi yüksek seviyelerde olan kaliteli bir küspe elde edilir.
2. Mekanik Presleme Yöntemi: Ekstrüzyon veya soğuk sıkım olarak da bilinen bu yöntemde yağ, fiziksel olarak preslenerek çıkarılır. Bu işlemle üretilen küspe, ekstraksiyon yöntemine göre daha fazla yağ içerir ve protein oranı %40-42 arasında değişir.
Cevap yaz
- 8 Forum Kategorisi
- 249 Konu Başlığı
- 494 Gönderi
- 1 Çevrimiçi
- 160 Üye
Web sitemizde paylaşılan bilgiler tamamen halkımızı doğru bilgilendirme amacıyla, uzman kadromuzun özverisi ile yayınlanmaktadır. İşletme olarak türler ile ilgili ticari bir kaygı amacıyla yer verilmemektedir. Genel bilgi amaçlı, birincil elden, doğru bilginin sunumu hedeflenerek paylaşılmaktadır.
Makale ve yayınlarımızda belirtilen yüzdeler ve rakamsal değerler tavsiye niteliğindedir, yem içeriklerimizde kullandığımız rasyon değerlerini ifade etmez.
Metin, fotoğraflar, grafikler dahil olup bunlarla sınırlı olmamak üzere sitemizde kullanılan tüm materyaller teknik hatalar, yazım yanlışlıkları ya da başka tür hatalar ve yanlışlıklar içerebilir. MVC Organic, bu tür hatalar ya da yanlışlıklar için sorumluluk kabul etmemektedir. Web sitesinde sunulan materyaller ve bilgiler, genel bilgi amaçlarıyla ücretsiz olarak sağlanmaktadır.