Organik Gübre Üretimi




- Genel Bilgiler
- Nasıl Kullanılır?
- Bize Ulaşın

Organik gübre kullanımı neden önemlidir?
Bitkilerin beslenebilmesi için gerekli mineralleri içerisinde barındıran ve toprağın biyolojik, fiziksel ve kimyasal anatomisini optimize ederek bitkilerin topraktan daha kolay beslenmesini sağlayan uygulamaya genel olarak gübre adı verilir. Canlı atıklarından, bozunmuş maddelerden, hayvan ve canlı dışkılarından, fosillerden ve benzer doğal yollarla kompozisyon ile oluşan gübreye organik gübre denir.
Toprak verimliliği ve sürdürülebilir tarım açısından organik gübre ve organik ürünler son derece büyük bir öneme sahiptir. Dünya'nın her yerinde olduğu gibi, ülkemiz topraklarının çok yüksek bir yüzde oranında organik madde içeriği ne yazık ki yetersizdir. Organik madde açlığını ve eksikliğini ortadan kaldırmak için organik gübreler son derece önemli bir role sahiptir.
Organik madde kaynaklarımızı verimli ve sürdürülebilir biçimde kullandığımız taktirde yılda yaklaşık 100 milyon ton organik gübre elde edilebileceğini biliyor muydunuz?
Neden organik gübre kullanmalıyız?
- Topraktaki minerallerin yıkanıp kaybolması önlenir.
- Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilir
- Bitkinin hastalıklara karşı direnci arttırılır
- pH düzenlenir
- Toprağın organik madde içeriği arttırılır, * Verim ve kalite artırılır.
Organik taban gübresi nasıl kullanılmalıdır?
Bu gübreler ekim veya dikim öncesi; yada ekim veya dikim sırasında toprağa gömülme suretiyle uygulanmalıdır. Bitkinin kök bölgesine uygulanan bu gübreler, meyvecilikte gözler uyanmadan yada ağaçlara su yürümeden önce , bitkinin ihtiyacı olan fosforun tamamının kök bölgesine uygulama suretiyle bitkiyi geliştirmektedir.
Organik gübre ne zaman verilir?
Yılın her döneminde bitkinin ve toprağın ihtiyacına ve bulunduğunuz yerin iklim şartlarına göre verilebilir. Özellikle bahar döneminde yapılan gübreleme bitkinin gelişimini oldukça olumlu yönden etkiler.
Organik gübre nerelerde kullanılır?
Organik gübreler; bitki besinleri ve tarımda bir toprak düzenleyici için önemli bir kaynaktır. Çevre dostu olan bu gübreler, bitkinin kök gelişimini destekleyen ve toprak içinde bulunan mikroorganizmaları besler ve aynı zamanda toprak yapısının iyileşmesini sağlar.
Organik tarım ve yetiştiricilikte organik gübre kullanımı
Toprak düzenleyici ve bitki besin elementi olarak kullanılırlar. Bu organik gübrelerin kullanılmasıyla neler elde edebiliriz birlikte bakalım.
- Toprağa makro ve mikro besin elementleri kazandırılır.
- Topraktaki mikroorganizma faaliyetleri hızlandırabilir.
- Topraktaki minerallerin yıkanıp kaybolması önlenir.
- Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilir.
- Bitkinin hastalıklara karşı direnci arttırılır.
- Toprak asitlik düzeyi (pH) düzenlenir.
- Toprağın organik madde içeriği arttırılır.
- Toplam verim ve kalite artırılır.
Aliquet eget nisl. Duis semper quis neque a sollicitudin. Donec porta tortor eget eros finibus, finibus hendrerit elit venenatis. Pellentesque vel dapibus neque, a feugiat metus. Aliquam erat volutpati.